hits

OK med tusendeler? Ja, helt greit.

kommentarer 2 kommentarer

Det koker i sosiale medier og i de tusen hjem. Er det greit at man skiller idrettsutøvere gjennom tusendeler på klokka?

TO TUSENDELER: Lite - men målbart. Foto: Eugene Hoshiko - NTB Scanpix.

Jeg mener det er helt greit. Men la meg ta et par omveier.

En klassisk historie fra Hamar går sånn. Motstanderen hadde ballen inne i HamKam-målet ? «det kunne jo alle se»! Men dommeren så det ikke, og en hjemmesupporter hadde svar på rede hånd: «Mulig den var inne, men det kan umulig ha vært lenge!»

I den moderne fotballen diskuterer vi om dommerne skal kunne bruke video for å avgjøre straffe- og offsider-situasjoner. Men ingen diskuterer kameralinsa som er plassert inntil mållinja. Bildene viser om ballen var inne eller ikke - med millimetermargin.

Debatten tok for alvor fyr under OL i Lake Placid i 1976,da Thomas Wassberg slo Juha Mieto med ett hundredels sekund på 15 km.

I mine kretser har motstanderne av å måle tusendeler argumentert etter disse linjer i løpet av dagen.

  • Idrett kan aldri bli eksakt vitenskap.
  • Det er helt urimelig å skille et løp på en halv mil gjennom et par tusendeler.

Mitt svar er at moderne eliteidrett jo i høy grad er eksakt vitenskap. Eksempel: Smøretrailerne i skiidretten.

Om det er urimelig? Vel, rimelig kontra urimelig er i hvert fall ingen eksakt vitenskap. Det kommer nøyaktig an på hvilket øye som ser.

På dagens 5000-meter i PyeongChang var det close race. Ingen kunne med det blotte øyet skille Sverre Lunde Pedersen og Ted-Jan Bloemen. Klokka viste 6.11.61 på begge, og kommentatorene mente at også tusendelen var lik. Så var ikke tilfelle. Lunde Pedersen gikk 5000 meter på 6.11.618, mens klokka for Bloemen viste 6.11.616.

Det som er målbart, er målbart. Og bildene fra fotofinish er jo glassklare. Bloemen var først i mål. Hvis reglementet i hurtigløp på skøyter sier at det skal måles i tusendeler, er det bare å bøye seg for reglementet. Sånn ser jeg det, og jeg støtter reglementet.

Det som er målbart, er målbart. Og det begynner å bli noen år siden tv-seerne syns det var spennende å se snø og granbar i Holmenkollen, mens vi venta på at Gjermund Eggen skulle dukke opp.

2 kommentarer

12.02.2018 kl.17:02

Helt enig.

Ta en titt på kjelke og bob. Der MÅ man ha tusendeler.

Balle Clorin

14.02.2018 kl.06:15

Rønsen har rett.

Skriv en ny kommentar