hits

Skrot «Lov om åpningstider»

kommentarer 14 kommentarer

Søndagsåpent? La butikkene ha åpent når de vil.

DAGALIGVAREHANDEL: La dem holde åpent når de vil. Foto: Gorm Kallestad - NTB Scanpix.

Loven det handler om staves sånn: «Lov om åpningstider for utsalgssteder. Jfr. lov 18 juni 1965 nr. 8. - Jfr. tidligere lover 31 mai 1900 nr. 7 25 juli 1913 nr. 5 29 mai 1925 nr. 1.»

Her lukter det ikke akkurat handel via internett!

Debatten om søndagsåpne butikker har åpna seg igjen. Etter at det offentlige har brukt 3-4 millioner på et utvalg som vil sende sine forslag ut på høring, har stortingsflertallet satt foten ned. Opposisjonen mener det ikke er grunn til noen høring; de har bestemt seg - og ønsker ingen endringer i lovverket rundt åpningstidene i butikkene. Kristin Clemet i Civita mener det må være mulig i det minste å la høringsinstansene uttale seg, og jeg er enig med henne.

Argumentene er velkjente. Søndagen skal være en «annerledesdag». Familiene må få lov til å gå på tur, eller aller helst finne sin plass i kirken. Det tyngste skytset kommer fra fagbevegelsen.

Ingen av argumentene er holdbare. Dette med «annerledesdag» handler i bunn og grunn om religion, noe som vedrører et bittelite mindretall. En halv million muslimer i Norge går dessuten i sin kirke fredag ettermiddag, mens handelsstanden opererer på sitt mest hektiske.

Når fagbevegelsen ønsker å skjerme sine medlemmer fra å jobbe søndag, er det forståelig. Men for ikke alt for mange år siden var butikkene også stengt lørdag, og ingen kunne tenke seg at det var lov å kjøpe melk etter klokka 17.00.

«Lov om åpningstider» er kort sagt forelda, og fagbevegelsen gjør etter min oppfatning lurt i å forhandle seg fram til overtidsbetaling på søndag - nå, mens det ennå er tid. For at søndagsåpne butikker vil tvinge seg fram, er like sikkert som at det er lov å gå på fotballkamp en søndag kveld.

Loven mot søndagsåpne butikker er dessuten allerede uthula så det holder. På såkalte «turiststeder» - som Geilo og Stavern - kan butikkeierne holde åpent hver eneste søndag. De som selger blomster, uansett hvor de holder til, kan holde åpent akkurat når det passer dem. Og hvis butikken din er på under 100 kvadratmeter i gulvareal, kan du åpne dørene også søndag.

Ærlig talt - dette er bare tull. «Brustadbua» er det mest håpløse utslaget. Der butikkene ikke gir blaffen i regelverket settes det opp kunstige sperrer, sånn at personalet må løpe inn på «lageret» for å hente varene kundene etterspør. I de søndagsåpne butikkene i Oslo (og sikkert også de andre storbyene) snakker vi om nærmest kilometerlange køer, midt i kirketida.

Hva med fagbevegelsens krav om «en dag for familien»? 40 prosent av den voksne befolkninga bor aleine, og antallet studenter som mer enn gjerne vil jobbe søndag er ikke mangelvare.

Av de som har fast ansettelse i det norske arbeidslivet, jobber 25 prosent hver annen søndag eller «av og til». Søndagsarbeid er altså ikke noe særsyn. Rundt regna 800.000 nordmenn har «unormal» arbeidstid. Journalister og typografer, ansatte i kollektivtrafikk (buss, trikk, tog, fly, ferjer) inkludert drosjenæringa og langtransport, leger og sjukepleiere, politikere, alle som jobber i nødetatene, hele Idretts-Norge, alle som er ansatt i hotell- og restaurantnæringa, musikere, alle som jobber i Forsvaret. Hvorfor et flertall av de 350.000 som jobber i detaljvarehandelen - men langt fra alle - skal være sikra et liv utafor denne statistikken er ikke til å forstå.

Hva vil skje om vi skroter hele loven? Vil alle butikker holde åpent 24 timer i døgnet, 365 dager i året? Selvfølgelig ikke. Midt på 80-tallet åpna Oslo kommune for at puber og restauranter kunne holde åpent til 06.00. Noen forsøkte, men stengte ganske snart dørene. Hvorfor? Fordi det ikke lønte seg. Kundene benytta seg ikke av tilbudet. Sånn vil det også være i dagligvarehandelen. Når det koster mer å ha ansatte på jobb enn hva kundene legger igjen i kassa, vil eieren stenge butikken.

Vinmonopolets åpningstider omfattes ikke av innholdet i denne artikkelen; det kan sikkert være fornuftig at det ikke er lov å kjøpe vin og sprit natta lang. Men det må snarest bli slutt på at butikkene må stenge ølsalget to timer før butikken som sådan stenger. Er det virkelig noen som i fullt alvor tror at denne ordninga fører til at folk kjøper mindre øl?

«Lov om åpningstider» er moden for destruksjon.

 

14 kommentarer

Balle Clorin

06.02.2018 kl.00:21

Denne loven har for lengst utspilt sin rolle.

uffda

06.02.2018 kl.11:30

Og så kom det da noe fornuftig fra Rønsen.

Inge

06.02.2018 kl.12:07

Blinkskudd, Hr Rønsen !!

Torkel

06.02.2018 kl.12:20

Den loven hadde utspilt sin rolle lenge før den ble legalisert.

Waco Texas

06.02.2018 kl.12:44

Veldig bra skrevet! *tommel opp* :)

Hvorfor kan de ikke ha åpent så lenge de vil om det er det de har lyst til? Er det fordi de kan utkonkurrere kiosker? Tja... vil tro det kan bli mindre kiosker men tror likevel en god del kiosker vil være igjen. De selger jo billetter og andre ting som ikke butikken selger. Samt at noen er på steder hvor det ikke er butikk i "nærheten".

Uansett tror jeg det faktisk kan være bra for handel å ha søndagsåpent eller åpent så lenge de vil. Mer fleksibilitet og på travle steder kan kunder handle når de vil. Resulterer i flere ansatte også vil jeg tro.

Denne loven om åpningstider synes jeg er foreldet for mange år sida.

At ølsalget stenger 18 på lørdager synes jeg også er noe tull. "Fyllikene" drikker like mye likevel og kan ty til andre metoder for å få børst. F.eks. smugling, kjøper fra Sverige, kjøp fra "venner" som holder døgnåpent, lager selv o.l. Eller som de fleste, "hamstrer" når butikken eller polet er åpent. Mer fyll? Nei, det tror jeg heller ikke.

Selv drikker jeg for det meste øl men ikke hver dag og drikker meg heller ikke skita full. Jo, det har nok skjedd en sjelden gang men det må være flere år sida nå. Jeg nyter min øl og kjøper ofte en variant jeg ikke har prøvd før for å se om jeg liker den. Noen ganger havner jeg på en variant som jeg ikke engang kan uttale. :)

Jaja, nok skriving for denne gang.

Øivind Jacobsen

06.02.2018 kl.12:56

Søndag er den beste handledagen. Skaper også mange nye arbeidsplasser.Ungdom kan tjene ekstrapenger.Staten får inn mere skatt og moms og alle er glade.

Petter

06.02.2018 kl.13:14

Jeg synes det holder med slik det er nå. Man kan handle matvarer til kl. 23.00 en lørdagskveld. Søndag skal være en annerledes dag fri fra kommers og stress.Verken eiere eller kunder vil ha åpent på søndager iflg. undersøkelser.
(Jeg har selv jobbet mange år på kjøpesenter, og har Fagbrev i butikkfaget.)

Arild

06.02.2018 kl.13:31

Til Petter. Jeg vil ikke at søndag skal være en annerledes dag fri fra kommers og stress. Hvilken rett har du til å bestemme hva andre vil? Eiere og kunder bestemmer selv om de vil ha åpent/handle på søndag, hvis denne loven fjernes. Så hva undersøkelsene sier er irrelevant.

Stein Pettersen

06.02.2018 kl.13:33

"Søndag skal være turdag". Stakkars barn som må sitte hele uken og vente på kvalitetstid med foreldrene. I tillegg MÅ de ut uansett vær. Hva om disse fantastiske foreldrene heller tok seg litt tid hver dag med barna? Er jo bar ljug det. Vi må snarest mulig få et åpent samfunn med butikker som kan holde åpent når de vil. Kan ikke det på et senter sies det. Tøys, sier jeg. I flere land er det kun matvareforretningen som er åpen samt noe matservering. Resten er lukket og låst. Alt går med litt vilje. Søndagen skal være annerledes. Joda, for da rekker vi å svippe over grensa og handle i stedet...

Stian

06.02.2018 kl.13:42

Vi handler på når vi vil og uten at Krf, AP, SV og Rødt legger kjepper i hjulene (ennå). Lørdag, søndag, julaften, påskeaften eller 17. mai.

Idiotloven om forbud mot søndagshandel er forlengst utdatert - men de rødgrønne + Krf hindrer lovendring bare for å skade regjeringen.

De opptrer som en gjeng hevngjerrige drittunger i en barnehage - og de sitter på Stortinget.

Vi har valgt småunger til politikere - og de blir aldri voksne.

Petter

06.02.2018 kl.13:43

Til Arild.
Hvis du vil ha dyrere varer (søndagstillegg for de som jobber der),og skoleungdom som har lite varekunnskap,så vær så god.
Alle dager behøver ikke være like.

til Petter

06.02.2018 kl.13:54

@Petter.

Har du sett prisene på mat i søndagsåpne butikker? Så kan du spørre deg selv hvem som eier disse søndagsåpne butikkene....og tjener godt på den håpløse reguleringskåtheten til norske myndigheter.

Husk at næringsdrivende også betaler leie på søndager.

Petter

06.02.2018 kl.14:31

Søndagsåpne butikker handler ikke bare om økonomi. Dersom det blir et frislipp, må snart også leverandører ha åpent. Hva med kommunehus og offentlige ansatte ? Kravene kommer, og snøballen ruller. Snart er det ikke forskjell på søndag og mandag.

Hejar

07.02.2018 kl.10:16

@Petter

Vi har hatt lørdagsåpne butikker i årevis uten at det har påvirket kommunehus. Idiotisk argument. Som påpekt i artikkelen er det allerede mange yrkesgrupper som må jobbe på søndag, hvorfor skal ansatte i dagligvarehandelen behandles som hellige kuer? Da jeg bodde i Oslo kunne jeg gå på søndagsåpne kiosker, platebutikker, bokhandlere, jeg har til og med hørt om meglerkontor som holder på søndager. Hva er så spesielt med dagligvare-butikker at de må være stengt på søndag?

Skriv en ny kommentar