hits

Et politisk galehus?

kommentarer En kommentar

Thank God for #metoo. Nå sitter snart hele det politiske partiapparatet i skammekroken.

TROND GISKE: Avgått nestleder - nesten først i køen av politikere som ikke greier å oppføre seg. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Det begynte med Trond Giske, om hvem det så visst kom «varsler». Han måtte gå av, etter at Arbeiderpartiet hadde vært lamma i godt og vel en måned.

Men det er mye mer, og det er upresist når jeg skriver at det begynte med Trond Giske. Sannheten er jo at dette begynte i 2001, da daværende 2. nestformann i Fremskrittspartiet, Terje Søviknes, måtte gå av etter å ha hatt sex med ei berusa, 16 år gammel jente på landsmøte i partiets ungdomsorganisasjon.

Det fortsatte med at stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) i 2011 ble ilagt en bot han godtok. Stortingsrepresentanten fra «lov og orden»-partiet hadde brutt norsk lov ved å kjøpe sex på horehus i Riga.

Det har gått fint med dem begge. I dag er Søviknes olje- og energiminister, mens Hoksrud etter en tid som statssekretær i Samferdselsdepartementet, nå er menig stortingsrepresentant.

Det gjenstår å se om Arbeiderpartiet er like rause når Trond Giske blir friskmeldt. Men de siste dagene har denne bisarre føljetongen fortsatt. Lederen i Unge Høyre, profilert politiker i nasjonal forstand, Kristian Tonning Riise, valgte en sein nattetime å trekke seg via Facebook. Årsak: Upassende oppførsel i sosial sammenheng. Ja, så upassende var hans opptreden at to fylkeslag hadde vedtatt egne retningslinjer for å hindre at organisasjonens leder skulle oppholde seg aleine sammen med unge jenter!

I dag kom meldinga om at fylkesordføreren i Hedmark trekker seg. Dag Rønning er medlem i Senterpartiet, og årsaken er den samme: Aggressiv sjekking og upassende opptreden i fylla.

Innimellom kom det varsel fra en som turte å stå fram - Julia Sandstø i Kristelig Folkeparti.

Noen i det politiske miljøet vil muligens forsvare seg med at det åpenbart ikke står særlig bedre til i teater- og musikklivet. Korrekt nok - det må åpenbart ryddes i temmelig mange miljøer. Men politikken er likevel noe annerledes; man forventer liksom ikke at unge jenter skal sex-trakasseres i Kristelig Folkeparti!

Jeg satt i ledelsen for Rød Ungdom tidlig på '80-tallet, og kan med hånda på hjertet si at sånt ikke forekom i ml-bevegelsen. Ikke sånn å forstå at jenter og gutter ikke sjekka opp hverandre; det ble etter hvert produsert ganske mange ml-barn. Men vi hadde strengt alkoholforbud på alle partiarrangement. Hos oss var det ikke en gang lov å drikke brigg på sommerleirene!

 

 

Ã?n kommentar

Ulv Holbye

14.01.2018 kl.06:48

Når det gjelder Rødt, har du full anledning til å kommentere denne saken:

https://www.facebook.com/monica.kvalen/posts/10155214981312606

Skriv en ny kommentar