hits

Det meste tyder på at Frode Berg var spion

kommentarer 3 kommentarer

3000 euro i kontanter i jakkelomma, for å gi til en person man ikke kjenner i Russland. En helt streit vennetjeneste?

FRODE BERG: Arrestert i Moskva, med dårlige framtidsutsikter. Foto: iFinnmark/Amund Trellevik.

Den foreløpige historien om den spionmistenkte, tidligere grenseinspektør Frode Berg, har satt «nasjonale» følelser i sving. I Sør-Varanger brukte presten, Torbjørn Brox, julegudstjenesten til å reise parolen «bring Frode hjem». Umiddelbart etter arrestasjonen, brukte toneangivende nyhetsmedia Bergs familie som sannhetsvitne for at Berg aldri i verden kan ha opptrådt som spion.

Alle fakta i saken er naturlig nok ikke på bordet. Men i dag meldes det at Berg ble stoppa på gata i Moskva 5. desember. På seg hadde han 3000 euro, i kontanter. Ifølge hans advokat, hadde Berg tatt dem med seg til Russland, for å gi dem til en russer han ikke visste hvem var.

En vennetjeneste, sier Berg - som mener han ble lurt inn i ei felle. Det russiske sikkerhetspolitiet (FSB) mener Berg var i ferd med å motta hemmelige dokumenter om den russiske marinen. FSB navngir den russiske borgeren Zjitnjuk som forræderen, altså mannen som skulle overlevere dokumentene til Berg.

Slik saken nå står, tyder det meste - slik jeg ser det - på at Berg var ute på spionoppdrag. I tjeneste for Norge og Nato. Purk eller skurk? Det kommer an på hvilket ståsted man har. Intet nytt under solen i spionverdenen.

En eventuell rettssak vil neppe komme opp før sommeren 2018, og praksis tilsier at Berg ligger tynt an. Slik saken nå framstår, synes russerne å ha en god sak. Tenk deg sjøl:

Ville du bragt med deg 30.000 kroner i kontanter over grensa til Russland, med beskjed om å overlevere dem til en person du ikke veit hvem er? Som en «vennetjeneste»? Noe slikt fordrer i det minste at du har fått med deg et telefonnummer, eventuelt tid og sted for et møte.

Klassisk spionasjeopplegg? Ja visst. Og om du opptrer som en spion, må du nesten ta høyde for å bli betrakta som spion.

Jeg har dessverre liten grunn til å tro at saken her hjemme vil bli behandla rasjonelt i ukene og månedene som kommer. I Sør-Varanger er det allerede oppretta en aksjonskomité. Den skal, ifølge Aftenposten: «Mobilisere lokale krefter for å synliggjøre at hele lokalsamfunnet står bak.»

Nettopp. Et helt lokalsamfunn, som ikke aner noen verdens ting om sakens innhold. Men mobilisere, det skal man.

 

3 kommentarer

Nordie

27.12.2017 kl.11:17

Det hele virker for amatørmessig og naivt til at det kan dreie seg om spionasje. Samtidig tilsier Berg sin fortid at han skal vite bedre enn å handle som han har gjort. Så amatørmessigheten er vel en del av skalkeskjulet.

Ivan Novgorod

28.12.2017 kl.11:46

Velkjent fra masse andre spionasjesaker at vestlig E-tjeneste bruker tidligere offiserer og spesialsoldater til etterretningsoppdrag. Biografien avslørte at avdøde Trond Bolle vekslet mellom å være offiser i marinejegerkommandoen og å ta sivile spionasjeoppdrag for E-tjenesten. Og i de fleste avslørte saker der CIA er involvert, popper opp massevis av dimiterte yrkessoldater på ad hoc-oppdrag for byrået. At Bergs hobby som pensjonist har vært å reise rundt i verden og "studere militære grenseområder" styrker ikke akkurat hans framtidige uskyldspresumpsjon. Så her har nok russerne gode kort på hånden når norsk diplomati skal forhandle Berg fri.

Nordmo

16.01.2018 kl.22:29

Tusenlappene er i så fall militære topphemmeligheter på billigsalg. Høyst sannsynlig at Berg var i god tro dersom han ble fortalt at pengene var en uskyldig vennetjeneste. Summen er helt lovlig å innføre til Russland. Trenger heller ikke å tolldeklarere det. Men så lenge pengegiverne forblir anonyme spekuleres det.

Skriv en ny kommentar