Eriksen Søreide på kne for US Marines

En lettkledd forsvarsminister Eriksen Søreide på kne for US Marines? Politisk journalistikk på sitt aller beste.

Foto: Lillehammer Byavis/NTB scanpix.

Så galt kan det gå av sted. Når debatten skal dreie seg om forsvarspolitikk, greier noen å få den til å handle om sexisme og kvinnediskriminering. Tegneren og redaktøren i Lillehammer Byavis, Tore Feiring, sier til NRK at han nok ville tegna forsvarsministeren stående i bluse og bukse - om han hadde visst hvilke reaksjoner karikaturen skulle avstedkomme.

Her tar Feiring feil. For han har virkelig ingen ting å beklage. Det ligger i karikaturens natur at den skal provosere. Nå ville Feiring illustrere et knefall, og hvordan illustrerer man et knefall - om ikke ved at hovedpersonen sitter på kne? Spør du meg, burde tegneren ha spart seg for den lille krakken.

Men en kvinne som sitter på kne mellom to stående menn i uniform - gir ikke det seksuelle assosiasjoner? Jo - og det er jo hele vitsen! Jeg tror rett og slett ikke på Feiring, når han sier at han ikke hadde tenkt tanken. Til det er bildet for overtydelig.

Men kanskje kunne vi nå endelig få en debatt om norsk forsvarspolitikk? Det Feiring ville si, er at norsk basepolitikk er i ferd med å kastes på skraphaugen - uten politisk debatt. Vi er i sannhet vitne til et knefall for amerikansk militarisme. Når vi skreller vekk tåkete nytale, er det et faktum at regjeringa nå har lagt til rette for permanente, amerikanske baser på norsk jord.

Dette innebærer et så avgjørende brudd med norsk forsvarspolitikk at saken burde vært i toppen av nyhetene. Over alt. Men i Norge diskuterer vi heller at 4H mister noen tusenlapper i statsstøtte. Og altså sex.

Et tips til Ole Torp. Neste utgave av «Torp» bør ha denne overskriften:

Hvordan kan det ha seg at US Marines stasjoneres permanent på norsk jord - uten at saken behandles i Stortinget?

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits