Kvinner i kappløp for opprustning

Det eneste kvinnene på Stortinget er enige om, er at vi må «øke kampkraften». Hvor ble det av tanken om nedrustning?

INE MARIE ERIKSEN SØREIDE: Kakler i vei med sine medsøstre om hvordan vi kan bruke mer penger på krigsindustri.

Det er et underlig skue. I Dagsnytt 18 sitter Liv Signe Navarsete (Sp), Anniken Huitfeldt (Ap) og Ine Marie Eriksen Søreide (H). Landets fremste forsvarspolitiske trio. Alt de krangler om, er hvordan landet skal øke sin kampkraft - og når skal vi nå det endelige målet om to prosent av BNP til Forsvaret?

En gang i tida fantes en organisasjon som kalte seg «Kvinner for fred», for alt jeg veit eksisterer den kanskje fortsatt. Men kvinnestemmene for fred høres ikke lenger. I stedet har vi fått våpenkåte kvinner i styrende posisjon. Det Navarsete, Huitfeldt og Eriksen Søreide krangler om, er hvor fort vi kan komme til to-prosent-målet! 17 milliarder ekstra til militæret!

Og visst får de hjelp av programleder Fredrik Solvang. Etter at forsvarsministeren har beskrevet våre stridsvogner som gamle og utdaterte, spør han:

«Den beskrivelsen du gir her av skranglete rustholker, den beskrivelsen bør ikke komme russerne for øre?»

Underforstått - eller, ikke underforstått - her ligger det utapå: Det er russerne vi ruster oss mot. Da må det være lov å spørre: Når var det sist vi var militært trua av russerne? Meg bekjent har russerne vært på norsk jord med våpen i hånd en gang, og det var mot slutten av andre verdenskrig. Da befridde russerne Nord-Norge, for så å vende nesa direkte hjem til Sovjetunionen.

Hvor kommer denne ideen fra, at vi har noe å frykte fra Russland? Vi har vært gode naboer i all tid. Tror noen - bortsett fra Fredrik Solvang - på fullt alvor, at Putin skal okkupere Norge? Jeg trekker umiddelbart premisset for spørsmålet tilbake. Programlederen er jo åpenbart på parti med «Kvinner for militær opprustning» - troikaen Eriksen Søreide, Huitfeldt, Navarsete. Uten at det gjør saken mer forståelig.

Det begredelige faktum i norsk forsvarsdebatt, er at alle involverte vil ha mer penger til krigsindustrien. Men var ikke tanken egentlig at vi skulle ruste ned?

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits