Det dødskjedelige mainstream-kommentariatet

Valgkampen er «tom for saker». Arbeiderpartiet og Høyre er veldig like. Enda likere er alle de politiske kommentatorene.

Harald Stanghelle og Marie Simonsen - prikk like i kommentatorboksen. Foto: NTB Scanpix

Mandag morgen. TV 2 Nyhetskanalens anker Yama Wolasmal takker sine gjester - Harald Stanghelle fra Aftenposten og Marie Simonsen fra Dagbladet: «Det er alltid interessant å høre analysene deres.»

Men er det virkelig det? Nei, det er det virkelig ikke. Sannheten er at mainstream-kommentariatet er møkk kjedelig å høre på. De mener nøyaktig det samme, alle sammen. Den eneste grunnen til at Nyhetskanalen inviterer både Simonsen og Stanghelle, er at det med to gjester i studio er lettere å få samtalen til å flyte.

Innholdsmessig kunne de like gjerne hatt bare en av dem. For samtalen går omtrent sånn: «Som Marie sier ...» - «Som Harald jo har vært inne på ...».

(Unntak forekommer, en gang hvert skuddår: Lørdag hadde Stanghelle en usedvanlig sprek kommentar på trykk, om hvordan Erna Solberg har innført noe helt nytt i norsk paralementarisme - der hun sitter i regjering sammen med et parti som samtidig er i oppoisjon. Årsaken er lettfattelig: Erna er avhengig av et stort Fremskrittsparti for å fortsette som statsminister, og veit selvfølgelig veldig godt at Sylvi Listhaug er Frps største stemmesanker.)

Aller verst er Dagsavisens seniorkommentator Arne Strand, som aldri har noe nytt å melde. En samtale mellom han og Berit Aalborg fra Vårt Land er en lidelse. Selvfølgelighetene tyter ut i alle ender. Eller var de kanskje litt uenig om hvorvidt det er Gahr Støres blunking til sentrum som gjør at han sliter?

Når kom Lars Nehru Sand og Magnus Takvam i NRK, eller Aslak Eriksrud i TV 2, opp med en analyse som kunne provosere?

Jeg skjønner faktisk Fremskrittsparti-folka veldig godt. De har helt rett i at «deres» stemme aldri høres, ikke fra kommentatorhold. (I den løpende journalistikken har partiet derimot lite å klage over. Ingen skal si at Sylvi Listhaug, Siv Jensen og Per-Willy Amundsen ikke får redaksjonell oppmerksomhet.)

Så hva kunne dette landet trenge? Vi kunne trenge et rabulistisk høyre-forum - et norsk Fox News. Det slappe forsøket til Helge Lurås har jeg liten tro på, og document.no og Hege Storhaugs rights.no er alt for opphengt i enspora anti-islamisme.

Jeg ønsker meg kommentatorer som syns Rødt tar for slapt i, når partiet vil ha 20.000 kvoteflyktninger i året. Jeg vil ha liberalistiske kommentatorer som er for fri innvandring, og som mener Fremskrittspartiets skattekutt er for småpenger å regne - her trengs skarpere lut! Kommentatorer som har som politisk ståsted at Staten skal holde seg med politi og forsvar, punktum.

Hvorfor er det ingen av de store riksavisene som ansetter Jon Hustad? Det ville vært et godt skritt på veien.

17 kommentarer

Kay

04.09.2017 kl.13:06

Meget bra! 100% enig... oooops, du ville kanskje ha litt motstand?

Antisosialist

04.09.2017 kl.13:38

Så lenge alle kommentatorene jobber for en rød-brun regjering sier det seg selv at de alle kommer med det samme våset.

Elisabeth Solberg

04.09.2017 kl.14:00

Denne var flott skrevet ,spot on! Jeg også savner en raddis blekke eller fprum, tv på høyre siden😉

Antikommunist

04.09.2017 kl.14:12

Norsk journalistikk er ensrettet til siste lille hårstrå i Norge. Det er som å se en militær parade fra Nord-Korea.Enda verre i Sverige. De har hatt de samme AKP-ml lærerne og er fullstendig på autopilot. TV2 begynte bra og var et håp for balansert nyhetsdekning, men de ble fort innhentet av det konforme meningstyrraniet i det etablerte MSM. De to som er avbildet er syvende faer i huset og henger i hvert sitt horn høyt oppe på veggen, der de ikke kan nåes. Kommunistene kuppet høyskolene, og resultater er mildt sagt nedslående.

Frode

04.09.2017 kl.14:57

Jon Hustad skriv i Dag og Tid. Det er berre å starta å lesa denne særs gode avisa.

ACAB

04.09.2017 kl.15:03

Det er ikke lov å dra på noen steder i det norske samfunnet lenger. Det sitter så mange moderatorkåte mennesker overalt og sletter i hytt og pine alt de opplever som ufint, drøyt, på kanten og mot konsensus. Det er så mange NS-medlemmer i norge som elsker å tie og tystne meningsmotstandere, som driver folk fra gård og grunn om det ytres protester og det er et stort problem. Samtidig har vi massemedia som er så totalitært og enspora at det er samfunnsfiendtlig.

Ytringsansvaret vi har fått tredd ned over huet var et skudd i nakken på ytringsfriheten.

Laila

04.09.2017 kl.15:12

Samfunnet er blitt helt jævlig og iskaldt...og de som har skylden - sosialister og de politisk korrekte - skjønner ikke at det er deres skyld. Og enkelte kvinnelige bloggere. De tror de er så åpne og liberale, men syns Islam er toppen. Da er det noe alvorlig galt med de.

Ryddegutt

04.09.2017 kl.15:52

UK, som ikke har pressestøtte, har et langt langt større politisk mangfold av medier. I Norge mener man at skattebetalerne skal bla opp slik at alle aviser og tv-kanaler kan være med å drive dugnad i valgkampen for Ap.

Kritisk

04.09.2017 kl.17:55

100 % enig.

Norske journalister er en liten snever menighet som styres av noen få meningsbærere - som opptrer som både gjengangere, gjenferd og meningstyranner. De liker helst å diskutere med hverandre, pludre samstemt. Og de som er uenige med f. eks Marie Simonsen blir stemplet som "troll" - og selvsagt er alle sinte menn (det er forbudt å kritisere kvinner - med mindre de heter Listhaug). Og bestandig er det de samme meningsrytterne som dukker opp i media og på TV - og noen fremstilles som "ekspert" for å narre oss til å tro at de har mer tyngde i sine meninger.

Vi trenger ikke en presse som ansetter folk med samme politiske slagside (til venstre) og som nærmest praktiserer yrkesforbud mot kolleger som skulle ha litt sympati for høyresiden. Og hvorfor får små menighetsaviser som Klassekampen eller Dagsavisen titalls millioner i pressestøtte? Journalister er mer subsidiert per arbeidsplass enn bønder - men bønder produserer noe vi har bruk for. Samme kan ikke sies om dagens journalister.

Halvard

04.09.2017 kl.18:16

Enkelte journalister har til de grader forlatt objektivitetsbildet i sitt virke.

Alt for mange opptrer som politiske aktivister på den politiske venstresiden.

Det er skamløst at den fjerde statsmakt opptrer slik.

Puberteten

04.09.2017 kl.18:35

I min barndom og tidlig ungdom, trodde jeg på alt som ble formidlet av mediene, aviser og tv. Jeg tok inn bokstav for bokstav, og tvilte aldri på det som ble formidlet.

Jeg har vokst litt nå, og går rundt i en slags sjokktilstand. Jeg har begynt å forstå at jeg i tillegg til å lese bokstavene, også må lese i mellom linjene for å forstå det som formidles.

Naive lille store meg.

ACAB

04.09.2017 kl.18:44

Det er mange av oss puberteten. Norsk media er tvers gjennom falskt.

Halvard

04.09.2017 kl.20:48

En mann har virkelig satt FAKE NEWS på dagsorden.

USA`s president. Mainstream hater derfor Donald Trump.

Etter Trump sitt korstog mot det falske media, har den jevne mann blir mer oppmerksom på hva som skjer der.

Det er bra.

Håper det fører til det gode for det ekte demokrati.

ps. De hater fortsatt Trump. Det ser vi hver dag. NTB er virkelig ille i så måte.

Knut

04.09.2017 kl.21:30

Mange vil være enig i det du skriver. Men er det egentlig så rart? Hvem ville skrive stygt om hånden som mater dem? Hvor lønnsomt er det å kritisere et politisk parti eller en fremtredende politiker, når det er de samme menneskene som bevilger størrelsen på de statlige bevilgninger til avishusene? Det er en usunn miks som politikerne ikke ser...

Mumle

05.09.2017 kl.07:58

FRODE: For å lese Dag og Tid skal man orke side opp og side ned med nynorsk. Jeg har hatt et prøveabonnement, men måtte gi opp. Engelsk er faktisk lettere å forholde seg til enn en avis som går inn for å demonstrere varierende grad av konservativ nynorsk. Ja, jeg ville lest avisen om man kunne trykket på en "bokmålsknapp".

Arbeiderpartimann

05.09.2017 kl.18:03

Folk stemte slik at vi fikk en blågrønn regjering, resultatet ble den høyeste innvandringen til Norge etter krigen.

Derfor stem ap, de har bedre kontroll på grensa.

NB ! Husk at de fleste som stemmer ap og lenger til venstre også er i mot den store innvandringen.

Media har laget et feil bilde av norsk venstreside, husk at det er norske arbeidere som taper på arbeidsinnvandring og annen innvandring. De rike blir rikere med høy innvandring, ikke stem blått eller grønt !

Bjarne

06.09.2017 kl.01:23

Vi er alle ensrettet - hver enkelt av oss og partiene våre, og noen er mer ensrettet enn andre. Alle andre norske institusjoner også; de er sosialdemokratiske, altså krypto-kommunister. No sweat.

Derfor _MÅ_ kommentatorene være kjedelige. Hvis de skal kritisere politiske standpunkter, er de plutselig ikke kommentatorer lenger, men politikere. Det vet selvfølgelig Rønsen godt, men siden han er ensrettet, finner han ikke på noe bedre enn å skyte på pianisten.

Dårlig gjort, men logiske brister er inntil videre ikke straffbart i dette landet, så kjør på, Rønsen!

Skriv en ny kommentar

hits