Sannheten om landets mest polariserende politiker, Sylvi Listhaug?

10. august, i morgen, kommer den uautoriserte biografien om Sylvi Listhaug. Det blir neppe den siste.

Den som er konspirativt anlagt, vil anta at Mathias Fischer står bak møtet mellom Sylvi Listhaug og Knut Arild Hareide i dagens Politisk kvarter. Der hagla det med beskyldninger. Hareide mente Listhaug «farer med løgn», mens Listhaug beskyldte Hareide for å «sleike imamene opp etter ryggen».

Ikke akkurat dagligtale. Grunnen til at jeg drar inn den for de fleste ukjente Mathias Fischer, er at han i morgen lanserer sin uautoriserte biografi om Sylvi Listhaug. Fischer har fortid i Venstre, og er i dag kommentator i Bergens Tidende.

«Kors på halsen - sannheten om Sylvi Listhaug» inneholder intet oppsiktsvekkende nytt. Mer enn innholdet i denne boka, var det faktisk oppsiktsvekkende at Listhaug i går valgte å gå hardt ut mot nazi-demonstrantene i Kristiansand. Ikke det at jeg beskylder Listhaug for nazi-sympatier, langt i fra. Men hun veit å plukke ut rett tid og sted for sine utspill, og det lå ikke i korta at hun valgte dette temaet akkurat nå.

En biografi nå, om en 39 år gammel politiker? Den kommer faktisk til rett tid, for Sylvi Listhaug er en politiker som så visst har satt spor etter seg i så ung alder. Byråd i Oslo, landbruksminister, innvandrings- og integreringsminister. Midt i mellom et kontroversielt opphold som ansatt i PR-byrået First House.

En imponerende CV, indeed - og det er verdt å merke seg at ingen av hennes politiske verv har kommet henne i møte som følge av «hardt arbeid i lokalorganisasjonen». Det var Carl I. Hagen som satte henne inn som byråd i hovedstaden, og vervene som statsråd har hun fått uten bakgrunn i erfaring fra Stortinget.

Sylvi Listhaug er kort og godt et usedvanlig politisk talent. Folk flest sier at hun «snakker rett fra levra», hvilket ifølge Fischer er en halvsannhet. Hun er alltid godt forberedt, men veit hvordan hun skal snakke for at det skal låte som om hun tar alt på sparket.

Og taktikk og strategi er klar: Sylvi Listhaug forsøker ikke å få alle til å like henne. Hun gir blaffen i hva venstresida mener om hennes utspill. Hun snakker  alltid til sine egne, en flokk som har en tendens til å bli fler og fler - i hvert fall når hun står i stormen. Over hundre tusen følgere på Facebook, hvorav mange gråt sine tårer i skriftlig form da det var snakk om at Sylvi skulle trekke seg helt ut av politikken.

Jeg har møtt Sylvi Listhaug ansikt til ansikt bare en gang. Møtet fant sted da jeg var redaktør av festivalavisa under årets Moldefestival. Jeg har skrevet det før, og fått kjeft så det holder. Men jeg holder fast på at jeg tror en julemiddag med Per Sandberg, Sylvi Listhaug og Hallgeir Langeland ville vært et sprettent lag. Sylvi Listhaug beskrives i boka som en sta person, hvilket sannsynligvis er en helt korrekt karakteristikk. Men privat tror jeg hun er en ekstremt hyggelig, omgjengelig og omtenksom person. Det er altså et inntrykk jeg har hatt lenge, og som jeg fikk bekrefta i Molde.

Hun er landets mest polariserende politiker, så absolutt. «Godhetstyranni» - «Hylekor» - «Å bli båret hit til landet på gullstol» - det tilsynelatende forsøket på å sette seg inn i flyktningene situasjon der hun lå i sikkerhet med flytevest i Middelhavet. Håpløst - men det skal også sies at noe av dette har blitt mer eller mindre bevisst feiltolka. Flytevest-stuntet viste seg å være resultat av fast praksis på skipet hun reiste med, og dette med gullstolen betydde selvfølgelig ikke annet enn at folk som har kommet hit som flyktninger eller asylsøkere sjøl må ta i et tak.

Om man tolker det med snille øyne, betyr det nøyaktig det samme som Hadia Tajiks prisbelønte slagord: «Stille krav, stille opp.»

Men Listhaug har det med å spissformulere seg, og det er liten grunn til å tvile på at hun gjør det bevisst. Hun søker konflikt, og liker seg i krigen. Som da hun trossa sin sjef, Erna Solberg, da Stortinget var i ferd med å finne fram til et bredt forlik i asyl- og innvandringspolitikken. Nei, sa Listhaug, som insisterte på å stemme over hvert enkelt av sine 40 forslag til Stortinget. Hun visste at hun ville bli nedstemt på noen av punktene, og det var hele poenget. Til Erna Solbergs store fortvilelse. Midt i sin regjering satt hun med en statsråd som hadde lojalitet til partiet, ikke til regjeringa. Uhørt - men helt i tråd med Listhaugs stil.

Hun framsto som hard i klypa; hun vil stramme inn enda mer enn stortingsflertallet. Men sannheten er jo at det er bredt flertall for en «streng og rettferdig asyl- og innvandringspolitikk». Ja, Trond Giske (Ap) var klar for å kjøpe alle Sylvis 40 punkter!

Vil hun noen gang bli statsminister? Neppe - selv om hun på et tidspunkt hadde 59 prosent av folket bak seg i innvandringspolitikken. Men at hun vil etterfølge Siv Jensen som sjef i Fremskrittspartiet? Det holder jeg for mer enn bare litt sannsynlig. Hun vil måtte balansere seg fram mellom sitt kristen-konservative ståsted og ultraliberalistene i egne rekker. Men den kampen tror jeg hun vil vinne - sånn som hun har vunnet de fleste krigene hun har stått i, i offentligheten som i eget parti.

MATHIAS FISCHER

Kors på halsen - Sannheten om Sylvi Listhaug

Gyldendal

 

19 kommentarer

Ole Olsen

09.08.2017 kl.16:37

Sylvi Listhaug, er den eneste politikeren som ikke legger seg flat for islam.

Vi ser jo alle at islam begrenser enkeltmenneskets muligheter, til livsutfoldelse, seksuel legning, og ha egen tro, i områder der islam blir dominant

https://www.aftenposten.no/osloby/i/JLkX/Mobbet-av-moralpolitiet

http://www.dagbladet.no/nyheter/homofile-bor-ikke-holde-hender-pa-gronland/65271228

09.08.2017 kl.16:48

Sylvi Listhaug har kanskje en drøm om å fullføre bygginga av sykehjem i Spania?

Ryddegutt

09.08.2017 kl.17:14

Rønsen:

"Fischer har fortid i Venstre, og er i dag kommentator i Bergens Tidende."

Nei, Fischer har ikke FORTID i Venstre. Han sitter den dag i dag som vararepresentant for Venstre på Stortinget:

https://www.stortinget.no/no/Representanter-og-komiteer/Representantene/Representantfordeling/Representant/?perid=MFI

Jan Johansen

09.08.2017 kl.17:49

La oss håpe hun blir statsminster. Reaksjonene mot henne skyldes at en kan ikke lenger snakke sant i det offentlige rom, særlig om Islam. I følge mange en berikelse, gi en eneste en.

Vår kristne kulturarv har beriket oss, og alle de land muslimer og andre flykter til, har den samme kristne historie. Selv har de ikke ett land å vise til, som de selv vil rømme til om de kunne unngå det. De vil til våre land, med nissen (Allah) med på lastet.

Jan

09.08.2017 kl.18:07

Når en politiker fra et parti gir ut bok og skal gi oss "sannheten om en politiker fra et annet part", så kan man være sikker på boken er full av synsing og svada.

Phantomblue

09.08.2017 kl.18:12

Ole Olsen.

Må jo huske på at de fleste av disse imamene,sikkert stemmer AP.Skulle tatt seg ut at AP biter hånden som forer dem.

Er jo blitt sagt at til å med krekar stemmer AP i påvente av eget islamistisk parti

Erik

09.08.2017 kl.18:15

Alt til sin tid - akkurat nå trenger vi politikere av Listhaugs kaliber og med evnen og motet til å ta hardt i de viktigste tingene som andre feige politkere og msm ikke tør røre.

Som en sa:

"Det hjelper lite å være syklisten som fikk rett mot lastebilsjåføren når man ligger ihjelkjørt i grøfta!"

Kalle Kanin

09.08.2017 kl.18:58

For å svare på overskriften runger det et samlet "Nei" fra hele Norge.

Scott Johansen

09.08.2017 kl.19:23

Ingen i politiken eller byråkratiet har regnet på hva den elitevillede innvandringen koster totalt. En innvandring som Listhaug og FrP(og sikkert en del andre) har adressert da den utarmer landet og påfører landet enorme kostnader.

09.08.2017 kl.19:54

"Det holder jeg for mer enn bare litt sannsynlig" sier Rønsen, i ett godt innlegg. Mao han mener det er ganske sannsynlig! Nydelig, helt enig:-)

Jada

09.08.2017 kl.20:04

Gadd ikke lese lenger enn hit SITAT:, en flokk som har en tendens til å bli fler og fler

Når ordet "flokk" kom så skjønte jeg at resten av dette mølet du kommer med ikke er verdt lese..

Så får du og dine følgere på venstresiden fortsette hetsen mot Sylvi... En hets som ser ut til å være helt grei for dere men nåde om noen kommer med kritikk andre veien,ja da er man rasist og innvandrerhater.. Jizzez

Cecilie_M

09.08.2017 kl.20:11

Listhaug er faktisk den eneste politiker som ikke bare jobber for makt og karriere, men greier og kombinere dette med og ville landets beste, og i så måte har den store delen av den norske befolkningen i ryggen i motsetning til flere av disse micro partiene som hele tiden angriper henne og sikkert av den grunn bare representerer en folkelig oppslutning på størrelse med en middels stor rasteplass langs E6.

OTG

09.08.2017 kl.20:14

Listhaug tør der andre tier - og AP tør ikke ta oppgjør med sin nye og store velgergruppe.

At hun er blitt hatobjekt i hele venstresidens presse tyder bare på at hun har rett.

Tore Andersen

09.08.2017 kl.22:07

Jada. Synd du har så store skylapper at du ikke gidder lese innlegget du kommenterer. Det blir noe tafatt når man kritiserer noe man ikke har lest.

Anne K.Hansen

10.08.2017 kl.00:03

Takk og pris for at vi har Sylvi Listhaug! Norges stødigste og modigste politiker. Listhaug er realistisk,fremtidsrettet og fører en politikk som samsvarer med den virkelige verden.

Den grusomme hetsen venstresiden og media driver mot Listhaug forteller mye mere om de som hetser enn alle hypotesene hetserne fremsetter mot Listhaug. De er eksperter på å vri og vrenge på alt hun sier. De har jammen lite å drive tiden med og er skremmende fjernt fra virkelighetens verden.

Stå på Listhaug,statsminister eller ei, Norge og folket trenger deg uansett!!!

Trumpinoffice

10.08.2017 kl.19:05

Listhaug er Norges svar på Donald Trump og takke faen for det

Trumpinoffice

10.08.2017 kl.19:14

Nå er Hareide sur igjen fordi han møter litt motstand

Listhaug har rett. KRF er kun opptatt med å dumpe penger ut gjennom vinduet bare for å føle seg "gode". Norsk u- hjelp bidrar til å holde en rekke tyranner ved makten i 3. verden for eks Mugabe

Dette hører vi aldri noe om fra Hareide. Aldri en kritisk kommentar til den kriminelle sløsingen med penger som u- hjelpen er. Listhaug har helt rett

Hareide hører til politikergjengen som jeg kaller patologiske altruister. De skjuler seg bak ord som "nestekjærlighet, internasjonale forpliktelser" osv

Elisabeth Solberg

12.08.2017 kl.06:04

Jeg fatter ikke at han tør å skrive en bok, og med DEN tittelen??!!SANNHETEN om Listhaug? Hvis man skal skrive en bok om noen,og SANNHETEN burde mann i det minste ha snakket med peronen man skal skrive om!!Eller??!! Etter det jeg har skjønt har han flydd i korridorene på STORTINGET å snakket med noen fra HØYRE, (ikke engang kollegaer) noen naboer, (som sikkert max har vekslet ett par ord, som God middag,God helg) og på bakrunn av dette har han påberopt seg, å han kunnskapen om SANNHETEN OM LISTHAUG??? Jeg fatter ikke at noen gidder å skrive så mye som en bokstav i anmeldese, det blir litt som Se og Hør, tar et par bilder, dikter opp overskriften, og snakker med noen som var til stede!; Jeg SKJØNNER behovet til VENSTRESIDEN om å få knust den dama! Hun har jo alt!Lysende karriere, toppstilling som minister, klarer å sjonglere å være NYBAKKT MAMMA,og tilbake i full jobb,hun ser ikke en gang sliten ut!! Hun er nærmest en idealkvinne, og gud forby at IDEALET er hos FRP!! Hun er en EKTE kvinnesaks kvinne, med nyfødt barn, full minister stilling, slått seg opp helt på egen hånd, og utfører alt hun skal gjøre FEILFRITT!! Det er nok tungt for venstesiden å se på hun har jo verken lagt på seg, er deprimert etter fødsel, eller flyr rund i ammetåka!! Så da må vi se å få knekt henne kjappest mulig hva?! Så da må mann prøve seg på ALLE måter, tilogmed å skrive en bok om SLARV!! Og i deres iver på å knekke hun, flyr dere etter som noen hodeløse høns!! Skulle ønske det ble litt mere saklighet hos pressen i valgkampen! Og nyansert...

Elisabeth Solberg

12.08.2017 kl.06:10

Jeg fatter ikke at han tør å skrive en bok, og med DEN tittelen??!!SANNHETEN om Listhaug? Hvis man skal skrive en bok om noen,og SANNHETEN burde mann i det minste ha snakket med personen man skal skrive om!!Eller??!! Etter det jeg har skjønt har han flydd i korridorene på STORTINGET å snakket med noen fra HØYRE, (ikke engang kollegaer) noen naboer, (som sikkert max har vekslet ett par ord, som God middag,God helg) og på bakrunn av dette har han påberopt seg, å han kunnskapen SANNHETEN OM LISTHAUG??? Jeg fatter ikke at noen gidder å skrive så mye som en bokstav i anmeldese, det blir litt som Se og Hør, tar et par bilder, dikter opp overskriften, og snakker med noen som var til stede!; Jeg SKJØNNER behovet til VENSTRESIDEN om å få knust den dama! Hun har jo alt!Lysende karriere, toppstilling som minister, klarer å sjonglere å være NYBAKKT MAMMA,og tilbake i full jobb,hun ser ikke en gang sliten ut!! Hun er nærmest en idealkvinne, og gud forby at IDEALET er hos FRP!! Hun er en EKTE kvinnesaks kvinne, med nyfødt barn, full minister stilling, slått seg opp helt på egen hånd, og utfører alt hun skal gjøre FEILFRITT!! Det er nok tungt for venstesiden å se på hun har jo verken lagt på seg, er deprimert etter fødsel, eller flyr rund i ammetåka!! Så da må vi se å få knekt henne kjappest mulig hva?! Så da må mann prøve seg på ALLE måter, tilogmed å skrive en bok om SLARV!! Og i deres iver på å knekke hun, flyr dere etter alle som har noe å melde, (sant, eller IKKE) som noen hodeløse høns!! Skulle ønske det ble litt mere saklighet hos pressen i valgkampen! Og nyansert...

Skriv en ny kommentar

hits