Hijab - caps og topplue?Kanskje burde hijab behandles som caps og topplue?

Sylvi Listhaug vil forby hijab i barnehager og grunnskoler. Innvandrings- og integreringsministeren vil ikke at småjenter skal «seksualiseres» - et ønske de fleste av oss vil skrive under på. Og det er veldig enkelt å være enig i at sju år gamle jenter umulig kler seg i hijab av egen vilje.

Likevel er det noe som skurrer, når vi snakker om forbud. Jeg kommer til å tenke tilbake på en god kamerat av meg, som ble kasta ut av guttemusikken - fordi han nekta å klippe seg. Dette er noen tiår siden. Men likevel. Protestgenene i meg kommer i sving når noen vil forby et klesplagg. Og andre vil ganske sikkert tenke helt annerledes: Hva med miniskjørt og korte topper på 12-åringer?

Vi lever i en tid da de unge gutta elsker å gå med caps eller topplue, selv om gradestokken viser 20 pluss. Meg bekjent, får de beskjed om å ta av seg hodeplagget når klassetimen begynner. Kan vi ikke innføre samme praksis med småjentenes hijab? Akkurat som gutta, må jentene sjøl få bestemme hvordan de går kledd i friminuttene. Men når timen starter, og læreren står ved kateteret - da gjelder samme regler for gutter som for jenter. Av med caps, lue og hijab.

Vanskeligere er det vel ikke? Ville ikke denne ordninga være god likestillingspolitikk, og samtidig en praksis som viser respekt for religionsfriheten?

 

55 kommentarer

26.07.2017 kl.14:23

Tullpreik

26.07.2017 kl.14:25

Dette kan umulig være seriøst...?

Hallo

26.07.2017 kl.14:28

Når var det Caps og lue representerte en politisk ideologi?

Hijab har da ingen ting med religion å gjøre, det ble innført i 1979 under revolusjon i Iran, som skulle symbolisere det politiske aspektet i Islam.

Jørn

26.07.2017 kl.14:31

Arild Rølsen på pulsen, er man sikker på at denne mannen har puls. Uansett må den ha vært fraværende og forsårsaket oksygen mangel i hjernen når dette var skrevet.Maken til vrøvl.

Runar

26.07.2017 kl.14:31

Du får google litt så finner du ut om hijab kan sammenlignes med caps, skaut eller topplue. Dette ble bare teit!

Scott Johansen

26.07.2017 kl.14:34

Hijab er et politisk og ikke et religiøst plagg som flagger et ikke vestlig politisk system. Er det ønskelig med et parallelt system som sterkt avviker fra det vestlige moderne samfunnet, hvor kvinner skal stille likt med menn og ha like rettigheter ?

Afyfaen

26.07.2017 kl.14:36

Har ikke dere sekstiåttere gjort nok skade nå?! I disse dager kan se videoklipp av frigjorte kvinner som har vært utsatt for de mest horrible ting i Syria. Vi ser dem rive i stykker de klærne de har vært tvunget til å gå med, og lage bål av dem.

Men da er det at sekstiåtterske hipstere som Arild Rønsen trekker parallellene til sin egen ungdom, caps og topplue, mens han ser analogier til noe om en kamerat som ble kasta ut av musikken fordi han nekta å klippe håret.

Altså analogiene dine halter, ikke sant.

presidenttrollet

26.07.2017 kl.14:38

Bra de går i hijab. Så slipper en i det minste å se de. Det samme med burka Godt å slippe å se de.

Stig Wernø Holter

26.07.2017 kl.14:39

Der er også et moralsk aspekt ved hijaben, jenter må bære den for å fremstå som anstendige og for ikke å bli objekt for menns begjær. Caps og topplue kommer vel i en annen kategori, eller?

Tomnico

26.07.2017 kl.14:42

Protestgenene dine har nok fått sving på seg kun fordi det er politisk motpart som kommer med forslaget. Slike protestgener har en tendens til å koble ut all sunn fornuft til fordel for prostest for protestens skyld, og da ofres barns naturlige naturlige opptreden i det norske samfunn ved markering av utenforskapet i form av hijab.

Hateridioti

26.07.2017 kl.14:48

Når ble caps eller topplue et religiøst plagg??

Enn si en kulturell ting. Poenget med hijab er jo at IKKE ET HÅRSTRÅ skal synes. Det er forbeholdt EN mann å se (begjære). Hvordan relaterer man dette til et barn?

Er det fordi Muhammed var pedofil???

Larsen

26.07.2017 kl.14:49

Hvorfor denne trangen til å blogge om noe man ikke besitter den minste kunnskap om, det finnes flust av informasjon om Det muslimske brorskap, samt revolusjonen i Iran, les!

Gunda

26.07.2017 kl.14:50

Total skivebom!! Rønsen mener at forslaget hans vil fremme likestilling. Kan han da svare på hvorfor det bare er jentene i muslimske familier som må gå rundt med dette upraktiske og ekle hodeplagget?

John

26.07.2017 kl.14:51

Det beste hadde vært å sende muslimene hjem igjen, så får de kle seg som de vil!

frode

26.07.2017 kl.14:55

bortsett fra at caps brukes av alle mennesker uten ideologisk begrunnelse imens hijabplagget er et religiøst krav til jenter/kvinner. Er ikke Rønsen klar over dette er det kanskje best å revurdere bloggingen.

Gunda Gunda

26.07.2017 kl.15:06

Caps er et moteplagg og vil snart bli avløst av noe annet. Hijab er et klart signal til omgivelsene om at her har dere ei jente som bærer ansvaret for familiens ære. Caps og hijab har så lite til felles at det er helt ufattelig at Rønsen kan få seg til å skrive dette! Utrolig naivt og totalt kunnskapsløst!

ingrid

26.07.2017 kl.15:08

For en latterlig blogg. Caps og hijab, kan da ikke

sammenlignes. En cap er ikke et religiøst plagg,

det du skrev i dag er bare tull. Bortkastet tid å

lese noe så dumt. Du vet ikke mye om hvorfor små-

jenter må gå med hijab, ellers ville du da ikke

skrive noe så bort i natta dumt. At det går an.

ingrid

26.07.2017 kl.15:08

For en latterlig blogg. Caps og hijab, kan da ikke

sammenlignes. En cap er ikke et religiøst plagg,

det du skrev i dag er bare tull. Bortkastet tid å

lese noe så dumt. Du vet ikke mye om hvorfor små-

jenter må gå med hijab, ellers ville du da ikke

skrive noe så bort i natta dumt. At det går an.

svein andersen

26.07.2017 kl.15:13

Her klikker logikken din. Jeg var en slik gutt. Jeg hadde langt hår som foreldre etc var imot. Ingen tvang meg til å gå med langt hår. Jeg gjorde det av egen interesse. Det var et opprør blant ungdom mot den sære kulturen til våre foreldre på bl a 60-tallet. Men hijab er en påtvunget klesplagg av foreldre etc og ikke minst av den islamske ideologien deres. Små jenter har ikke krefter å stå imot en slik massiv tvang, sosial tvang. Derfor må de bruke det. Denne tvangen må bekjempes. Hvorfor må ikke gutter kle seg i dette kvinneunderteykkende hodeplagget? Da hadde jeg kanskje forstått det. Men denne kvinne diskriminerende og undertrykkende tildekkende plagget som ikke har noen annen funkjsjon enn et religfiøs tvagstrøye for kvinnekjønnet, kan jeg aldri akseptere. FORBY DET.

Judas Iscaroit

26.07.2017 kl.15:14

Ser ut som Arild har mistet noe på veien.

Inför slöjförbud på barn i grundskolan

Sara Mohammad, grundare av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime och hedersdoktor vid Linköpings Universitet, var glasklar i en intervju som GP gjorde med henne för några veckor sedan om hedersförtryck (8/7). ?Jag vill förbjuda slöja på barn. Om politikerna inte vågar göra det, utifrån att små flickors kroppar sexualiseras, så borde man göra det för barnens religionsfrihet?. Sara Mohammad blev könsstympad och påtvingad huvudduk som barn. Fler politiker borde lyssna på henne.

http://www.gp.se/ledare/inf%C3%B6r-sl%C3%B6jf%C3%B6rbud-p%C3%A5-barn-i-grundskolan-1.4471587

Gunda

26.07.2017 kl.15:20

Nestlederen i Arbeiderpartiet Hadia Tajik, mener det samme som Sylvi: Hijab bidrar til å seksualisere små jenter. Hadia er selv muslim og er sånn sett troverdig når det gjelder dette spørsmålet. Sylvi er for tiden vår aller beste politiker, og vil bare av den grunn være verdt å lytte til. Kanskje Rønsen ikke liker Sylvi, og må uansett finne noe å pirke i? Han klarer det bare ikke! Heia Sylvi!

Pavdic

26.07.2017 kl.15:22

Uff,så liten innsikt. Flaut. Hold deg til musikkjournalistikk.

Martin A. Engeset

26.07.2017 kl.15:31

Forfattaren bør lesa Koranen og minst 2 Haditar - gjerne al-Bukhari og Muslim - før han skriv noko som helst meir om Islam. Ein bør ikkje uttala seg offentleg om ting ein tydelegvis i det heile ikkje har sett seg inn i.

Gunda Gunda

26.07.2017 kl.15:33

Rønsen er for meg synonymt med begrepene naiv, korttenkt, dumsnill, moraliserende, høy på seg selv, kunnskapsløs, irriterende, ensporet, idealist, avsporende, useriøs, bedrevitende og make-love-not-war.

Bottolf Andersen

26.07.2017 kl.15:50

Kanskje burde hijab behandles som caps og topplue? vekommende høres ut som en tom hjernet svenske ?hijab / burka er tvang som muslimske kvinner blir truet til å ha på seg i vesten.

Islam er i krig med oss slutt og svim rundt som en tomsing !muslimske kvinner som nekter å ha på seg dette tvangsplagget må leve i skjul i Norge, så langt har venstresiden ødelagt vår frihet.

Jan

26.07.2017 kl.16:12

Hva med miniskjørt, sminke og nettingstrømper på skoleunger, siden du mener det er foreldrenes rett å seksualisere ungene sine?

Det er veldig synd i småjenter som pakkes inn fordi kroppen deres skal tilhøre en kommende mann og ikke begjæres av andre. Men det blir jo også svært problematisk for de som IKKE dekker seg til, siden de vil bli sett på som usømmelige små fristerinner, ofte kalt horer på østkanten.

Jeg har gutter i barneskole hvor det store flertallet er av utenlandsk opprinnelse, og allerede fra tredjeklasse var det et tema at de ikke er muslimer men vantro. Jeg har selv overhørt 7-8 åringer bruke begreper som dårlig muslim om andre unger, og ifølge guttene er det mange jenter på skolen som blir kalt horer. Skal vi støtte opp om den tenkningen ved å tillate slikt som tildekking og separat svømmeundervisning?

Jeg har ikke noe imot muslimer, eller noe generelt imot Islam, men jeg forstår ikke hvorfor norske politikerne alltid skal koble seg på og støtte konservativ Sunni-Islam, og aldri lytte til moderate muslimer. Det er unnvikende og feigt.

Trumpinoffice

26.07.2017 kl.16:24

Arild Rønsen er idiot. Han sammenligner langt hår med innvasjonen av en fascistisk ideologi.

Tom

26.07.2017 kl.16:28

Dette blir litt som å starte hele debatten forfra igjen.

Jan

26.07.2017 kl.16:31

Her var det mye svada. Lue og caps har ingenting med religion å gjøre. Hvis du vil ha disse undertrykkende plaggene, regner jeg med at finlandshette er ok også? En gris med finlandshette i moskeen kanskje? Lei av at vi må tilpasse oss. Nå er det på tide at det går andre veien

Bare pinlig

26.07.2017 kl.16:33

Wow

Dette er bare pinlig Arild Rønsen.

Du har overhodet ikke peiling på hva du prater om du... Men det er ikke sjokkerende egentlig... Men dette tar kaka

26.07.2017 kl.16:36

68er med god økonomi slår et slag gor muslimer igjen, på bekostning av kommende generasjoner nordmenn. Så lett å leke godhetens apostel når man ikke trenger smake konsekvenser selv. Gøy for de som skal oppleve stadig større stridigheter, en stor horde muslimer på trygd og stadig mer av søppelislam. Da kan 68erne flytte til mallorca og kjøpe bolig der, stikke fra skuta de sank. Koster ikke dere noe å pisse opp etter ryggen på islam, griske selvgode dobbeltmoralister. Dere ser hva som skjer, men kjører på.

Patriot

26.07.2017 kl.16:44

Kudos til Martin. Det er bare det at Rønsen er for lat til å sette seg inn i Islam. Han dyrker heller rosabobla han har hodet sitt inni

Keib

26.07.2017 kl.16:54

Hvordan faen kan du sammenligne caps å lue med hijab. Det er jo religiøst vs IKKE religiøst. Må du stå opp du. Idioti på høyt nivå, men sånn er jo nesten hele Norge nå

Dipper

26.07.2017 kl.17:16

Denne Rønsen må være Muslim eller blottet for enhver forståelse av hvordan samfunnet er her i landet. For noe tull. Vi ønsker ikke dette eller andre religiøse plagg som diskriminerer kvinner i det offentlige rom. Trekk tilbake dette tåpelige innlegget ditt, og sett deg inn i hva som skjer med den muslimske innvandringen som ikke er ønsket av andre enn venstresiden i norsk politikk.

Olaus Trøgheim

26.07.2017 kl.17:20

Du er både historieløs og kunnskapsløs!

Tor

26.07.2017 kl.17:28

Du kan da ikke mene dette alvorlig? Mann bør trolig få undersøkt den mentale kapasiteten til enkelte av bloggerne til nettavisen?

Morten Askeland

26.07.2017 kl.17:36

Hvorfor har Nettavisen valgt å slippe denne bloggeren til på forsida si?

Innleggene er intetsigende og politisk korrekte, vanskelig å se hva de tilfører samfunnsdebatten.

Videre er argumentasjonen lite kontroversiell, ikke-analyserende, og selvsagt med den tilhørende berøringsangsten for vanskelige spørsmål som man ofte har (enklere å bevisst (ubevisst?) misforstå andres meninger enn å svare på tankene deres, ref. gårsdagens innlegg om "filosofisk babbel").

Dessverre Arild Rønsen.. Verdiløst.

26.07.2017 kl.17:46

Journalister og andre som ikke har filla peiling på islam, bør lese OG FORSTÅ Koranen og Sunnaen:

https://quran.com/

https://sunnah.com/

26.07.2017 kl.18:01

Hiab bør forbys da det er et politisk signal om kun vi som går med den, har den rette ideologi, alle andre er vantro og ikke mennesker. De kan lyves for,bedras, drepes mm

Svein

26.07.2017 kl.18:10

Arild Rønsen, du har ikke forstått et gram av hva dette handler om.

Ottar Rakvåg

26.07.2017 kl.18:29

Rønsen. Har du ikke mere vefunderte forslag å komme med, så la være.

Islamske hodeplagg på små jenter(ikke gutter) burde få deg til å tenke. Disse hodeplaggene er religiøst, islampolitisk, og patriarkalsk fundert.

La det synke inn.

Disse unge jentene har ikke noe valg.

Dette vil vi absolutt ikke ha i Norge. S Listhaug gjør en viktig innsats for å få de fleste nordmenn til å forstå hva dette dreier seg om. Hun har nok gitt opp deg og dere såkalte sosialister(SV/RØDT). Våkn opp Rønsen. Håper du greier bedre enn som så. Dere opptrer som det politiske, kvinnefientlige og fundamentale religion islams hjelpere/forlengede arm gjennom ikke å forstå hva dette omhandler. E r du, eller gjør du deg dum, Rønsen?

Muhammad Saddique

26.07.2017 kl.19:18

Hvordan kan du sammenligne caps å lue med hijab?

BareLurer

26.07.2017 kl.19:29

Auda. Her bør nok bloggeren sette seg litt mer inn i temaet han forsøker å debattere.

Andre

26.07.2017 kl.19:45

Arild, det er vanskelig og ta deg seriøst.

Forstår du ikke at det er menn som står bak påbudet om hijab og at de gjør dette for å kontrollere kvinner.

Helt merkelig artikkel som vitnet om total uvitenhet!

Molemi

26.07.2017 kl.19:54

Hijab og burka bruker muslimene for at kvinnene ikke skal bli sex-objekt. Det er det ene.

Og muslimene hevder at de er reine, og må vise det.

Vi vantro er skitne ifølge muslimene.

Geir Johansen

26.07.2017 kl.20:54

Er du dum så er du dum...og det må du faktisk være for å komme med en slik sammenligning. Du har faktisk ikke forstått noen ting som helst med hva en Nicab eller en Hijab er for noe??? De er faktisk logoentil ekstrem islam...og du burde faktsisk sette deg inn i hva det er før du ..sammenligner med en caps... vil egentlig påstå at du har driti deg så ut at du skal svare godt for deg for å komme ut av denne!!! Men du er vel atter en av de politisk korrekte virker det som!

Larsen

26.07.2017 kl.21:07

Rønsen trodde han skulle motta trampeklapp og applaus, men så våknet han opp til angst etter blogging i fylla.

Fylla har skylda, ignorant eller bare dum?

Frankie

26.07.2017 kl.22:58

Wow! Sjeldent sett en grovere skivebom. Slike luringer som dette er grunnen til at vi nå sitter med hele Europa fult av voldtektsmenn fra midtøsten.

John

27.07.2017 kl.00:03

...og der ble hipster 68'ern seriøst debunked i forsøket på å ytre noe smart/relevant..

Patetisk og ignorant raddisapologet!

EngaOslo

27.07.2017 kl.00:26

Hold deg unna Vålerenga bannnnanrønsen. Din venstrevridde klovn. Du skjønner absolutt ingenting hvis du sammenligner dette. Hater naive venstrefjols som deg. Ikke vis deg på VIF-TV igjen.

EngaOslo.

Espen

27.07.2017 kl.00:36

Her har vi en blogg som er LØSNINGSORIENTERT. Den ble selvfølgelig et lett bytte for prinsipprytterne og kvervulantene som ønsker å fylle verden med konflikt. Jeg støtter Rønsen.

Taco123

27.07.2017 kl.00:59

Hvis ikke disse individene kan innrette seg et vår kultur og levemåte er det ingenting som hindrer de i å reise til et land hvor de kan utføre sine særegenheter og leve som gode muslimer. Har alltid undret meg over hvorfor disse menneskene som hater alt vi står for fremdeles er i landet? Har de en agenda mon tro.....

Mumle

27.07.2017 kl.08:22

Din fortid fra AKP(ml) farger fremdeles ditt tankegods. Kanskje appellerer din innstilling til hijab din (forhenværende?) innstilling til "revvlusjonære" handlinger? Du burde vite at hijab er et "revvsjusjonært" symbol som ble innført med tvang.

Tommy

27.07.2017 kl.12:22

Ja her var det IQ fest? En VIF reprentant fikk jo reklamert for et lavpanna supporteteam? Man må mao ikke være venstrvridd for å støtte VIF. ja ja smart.

Forslaget var altså at jentene måtte ta av seg hijab inne i klasserommet. Da på lik linje med caps. Og feilen var?

Men en ting er felles for nesten alle kommentarene. Et utrolig hat. Kan vel umulig være mer enn 14 år, for å rakke ned på en meningsmotstander på denne måten

Ole fra Molde

27.07.2017 kl.12:26

Det var da voldsomt til revelukt jaktbikkjekobbelet fikk her da!

Det Arild R forfekter er jo nettopp frigjøring fra tvang.

Samfunnsdebattanter er ikke videre sofistikerte i sin ordbruk.

Enhver står jo fritt til å sammenlikne tvangsplagg med tvangsfrisyre OG caps om han (hun) vil.

Men som lærer/førskolelærer har en et ansvar for å si i fra til sine elever at det er forbudt å tvinge noen til å tro noe som helst eller med tvang/vold påføre medmennesker noe som helst. Hårsveis, plagg, whatever. Like lite som en kan tvinge mennesker til å bli nakne.

99% her oppe misforstår Rønsens intensjoner.

Var hans mål å skape debatt om noe? Lyktes.

Å lokke frem "nettroll" som med største selvfølge skriver "idiot" og verre ting? Lyktes også.

De har slikt å føre...

Skriv en ny kommentar

hits