Filosofisk babbel fra Vestlandet

Tenk deg godt om: Har du virkelig gjort deg fortjent til å ha stemmerett?Noen ganger er det nødvendig å lese en tekst to ganger. Det kan være fordi språket er vanskelig, men det kan også bunne i at innholdet i teksten er såpass hårreisende at den - ja, må leses minst to ganger.

Kristian Skagen Ekeli og Espen Gamlund er ansatt ved universitet i Stavanger og Bergen, henholdsvis som professor og førsteamanuensis i filosofi. De signerte en kronikk i Aftenposten 21. juli, og følger opp i dagens avis.

Kort oppsummert, mener filosofene at alt for mange av oss går til stemmeurnene - uten egentlig å ha rett til å gjøre det. Filosofene innrømmer velgerne en juridisk rett til å avgi stemme, men mener samtidig at mange av oss har en moralsk forpliktelse til å avstå. Vi kan nemlig ikke nok! Hør her: «Hvordan kan folket styre hvis det er uvitende om politikk" ... Hvordan kan borgere som er uvitende om politikk kontrollere maktutøvelsen til de som styrer?»

Jeg gnir meg i øynene, før jeg havner i filosofenes konklusjon: «Spørsmålet vi reiser er imidlertid i hvilken grad vi har en moralsk rett til politisk dovenskap hvis vi først velger å bruke vår stemmerett.»

Nei, si det! Kanskje er det så enkelt som at man må være filosof for å tenke slike glupe tanker? Hva var det Ludvig XIV sa? «Staten, det er meg!»

Jeg har sjøl brukt noen år av mitt liv i en bevegelse som var innom lignende tanker. Vi sa det aldri på den måten, men det var aldri tvil om at det var «elitepartiet, bestående av våre fremste kadre» som skulle lede arbeiderklassen til det kommunistiske paradis, via proletariatets diktatur.

Det var en forfeila idé. Men hundre år etter at det ble «one man - one vote» her i landet, sitter altså to velutdanna akademikere på Vestlandet og pusler med tanker om at det dustete og lite opplyste folket bør styres av «de som har satt seg inn i sakene».

Jeg gjentar - noen ganger må man lese en tekst to tanger for å fatte hva som står å lese. Og jeg er fortsatt ikke helt sikker på om jeg forstår dette rett. Mener filosofene at velgerne bør ta seg en tur i tenkeboksen før de oppsøker valgurnene 11. september: «Tenk deg nå godt om, Anna. Har du virkelig satt deg godt nok inn i dette til å ha en kvalifisert mening?»

Jeg regner meg som rimelig godt oppdatert i norsk politikk, og diskuterer ofte så fillene fyker. Nesten hver dag, vil jeg si - med folk som i mangt og meget trolig ville falle under filosofenes ønskede «moralske» nivå. Folk som ikke kan noen verdens ting om leveringsplikten for fisk i Nord-Norge; som ikke skjønner bæret av det juridiske systemet vi er underlagt i EØS-avtalen; som ikke aner at vi har spesialsoldater i Jordan; som ikke har den ringeste anelse om detaljene i pensjonsforliket; som er uvitende om kulturbudsjettet er på 1 eller 30 milliarder.

Men filosofene burde vært til stede, om jeg avslutta en diskusjon med at «dere har faen ingen moralsk rett til å stemme»!

Dette er ikke filosofi, det er bare tøv - og det kunne være fristende å spørre hva filosofene veit om delingsbrøken for sjukepleierne? Men - det er kanskje ikke politikk?

Noen der borte på Vestlandet må gi Skagen Ekeli og Gamlund hver sin flaske Møller?s tran.

 

12 kommentarer

presidenttrollet

25.07.2017 kl.19:53

Ikke alle utdannede folk som har høy akademisk stilling. Kan mye utenom det faget de er gode på. Staten det er meg. Det gjelder for de alle innbyggerne i landet. Uansett hvor mye eller hvor lite en vet om saker og ting i landet. Så har en rett til å stemme på den politikeren eller det partiet folk liker å stemme på. Selv om jeg ikke kan fordra trynet på røre støre tåkefyrsten Jonas Gahr Støre. Kan ikke fordra tanken på at det svimehuet skal bli statsminister i år 2017 ved hjelp av 10 millioner fra lo til å bruke i valgkampen. Folk lar seg påvirke. Folk stemmer nok på ap selv om jeg ikke liker det partiet overhodet. Nei jeg stemmer verken høyre eller frp. Ikke Venstre heller. Det er det mest udugelige partiet jeg vet om. MDG er jo rimelig steike gærne. KRF har jeg ikke sansen for heller. Stemme det gjør jeg uansett. Det finnes folk som har meninger som ikke er av det samme som en selv mener og det er jo slik demokratiet fungerer. En kan like eller mislike ett parti eller en politiker men til slutt så er det folket som avgjør uansett hvor mye en liker det eller misliker det. Dette år 2017. Der folket skal stemme. Egentlig burde vi hatt direkte demokrati slik som i sveits. Der folket stemmer over hver sak.

ACAB

25.07.2017 kl.19:58

hei hei hei hei hei .. ikke stem noe annet enn meg.

Leif

25.07.2017 kl.20:20

Rønsen bommer totalt. De to filosofene har jo rett. De mener at de som ikke har greie på politikk i den forstand at de ikke kan skille mellom partiene og vet hva de står for - altså politiske ignoranter - bør tenke seg om før de eventuelt stemmer: "Er det riktig at jeg - som ikke vet noenting om disse sakene skal være med å avgjøre hvilke politikere som skal styre landet? Og at min stemme skal telle like mye som de som har brukt tid og interesse på å sette seg inn i sakene?"

Svaret er jo åpenbart, for de som gidder å lese hva disse to skriver. Når Rønsen misforstår med vilje, så er han like ignorant som de velgere som stemmer bevisstløst. Det de filosofene ikke forstår er at det ikke finnes ett eneste kjent menneske i Norge som vil støtte dem, selv om de er enige. det vil bety slutten på all deltagelse i det offentlige ordskiftet for vedkommende. Det er mange som er enige med dem, men det er selvmord å si det høyt.

Da mener vel Rønsen at stemmerettsalderen like gjerne kan senkes til for eksempel 12 år. Disse unge menneskene har trolig like mye greie på politikk som likeglade voksne som ikke bryr seg, ikke leser aviser, hører på debatter, deltar i kommentarfelt, vet hvem politikerne er og hva deres partier mener og lignende.

Dette har ingenting med elite kontra grasrot å gjøre. Trolig finnes det mange snekkere som vet like mye om norsk politikk som det samme antallet professorer. Og hva likegyldighet til politiske saker angå, så er det nok likt fordelt mellom akademikere og andre.

Rønny

25.07.2017 kl.20:51

Viktig debatt du drar opp, synd du ikke har felt til å diskutere det. Det er jo faktisk slik at diverse ediebedrifter testet velgere gjennom valgomatene i sist stortingsvalg. Så fant de ut at de var flere AP-velgere som var enige med Frps politikk enn APs politikk. De bare lo da de fikk resultatene, og så de gav blaffen, de skulle ikke stemme på Frp. Vi har også hatt diverse rapporter om at AP-fivillige, har hentet eldre på eldresenteret i buss, og hjulpet dem med å stemme AP. Pårørende som har vært forbannet fordi de har lurt deres halvsenile foreldre. Så en test burde det vært. Jeg personlig, har alltid ment at det er så mange som stemmer, at stemmen min blir en nål i høystakken, så jeg har kun stemt en gang, utelukkende fordi venstrevridde gnålte om at jeg ikke kan diskutere politikk, hvis jeg ikke stemmer. Det må lukes ut de kunnskapsløse.

Nordie

25.07.2017 kl.21:50

Filosofene burde tatt en runde på om nasjonalt valgte politikere kan la EU/EØS styre så mye som de gjør her i landet. Velgerne har ikke valgt dem.

Scott Johansen

25.07.2017 kl.21:52

Det er vel kanskje et større problem at det kun er 1,44 prosent av befolkningen som bestemmer hvem som skal representere folk flest i landets nasjonalforsamling.

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Et-demokratisk-problem-582937b.html

Espen

25.07.2017 kl.23:19

Virkeligheten er vel så at enhver meningsytrer vil finne meningsfeller uansett hva det nå måtte være.

Mange vil nok ønske å innskrenke retten, riktignok politiske motstanderes rett, farvel demokrati.

Eneste som kunne være interessant i denne debatten var hvilke kriterier som skulle gjelde. Litt om alt eller alt om litt. Politikken styrer jo hverdagen vår enten vi liker det eller ikke. Og må politikere kreves større kunnskap enn den gemene hop?

Kommer den debatten er det bare å ta fram popkornet og sette seg godt til rette.

Torkel

25.07.2017 kl.23:35

Kristian Skagen Ekeli og Espen Gamlund er ansatt ved universitet i Stavanger og Bergen har vel akkurat bevist at de er for dumme til å uttale seg i media, og mediene har vel en plikt til å ikke formidle uttalelser til folk som det er åpenbart at ikke forstår konsekvensen av sine uttalelser.

Joakim Karlsen

26.07.2017 kl.00:04

Helt enig med Rønsen. Vi har en elite skapt akademia som "filosoferer" rundt det om folk kan nok om, eller forstår seg på politikk, men hva er da problemet? Det at folk ikke kan nok om politikk eller at det er for vanskelig å manøvrere seg igjennom det politiske landskapet bestående av tåkeprat, løgner og fagterminologi det fleste ikke er forunt å forstå.. Politikken er ikke folkets språk og kommunikasjonen er ikke tilpasset de som faktisk var ment å skulle bestemme. Politikerne har fjernet seg fra folket og har skapt et symboldemokrati. Vår mening betyr ingenting lenger, vi bli brukt, melket og dumpet etter hva som er mest hensiktsmessig for eliten og ingenting annet, frihet og menneskeverd er i andre rekke. Politikerforaktet vokser dag for dag. Stem Alliansen, ekte mennesker, ekte verdier!

Trond

26.07.2017 kl.01:33

Kjære Arild Rønsen,

Du mener at du er passe oppegående og begrunner dagens "rettferdige" stemmesystem med hundre år med "one man - one vote". Du tar du så feil; hadde bare en stemme vært en stemme og vi hadde hatt et demokrati i Norge hadde det vært fint. Synd at en stemme i blant annet Hedmark, Finnmark og Troms er "mer verdt" enn en stemme i Vestfold ? Hvordan kan du mene at det er demokrati ?

gjest

26.07.2017 kl.01:45

Livets fakta, kort liste:

- Folk er sau

- Folk flest skjønner demokrati like godt som de skjønner kvantefysikk

- Regjeringen lyger

- "intelligenzia" elsker å peke ut åpenbare feil i samfunnet

- sistnevnte kommer aldri, aldri til å endre noe som helst, men elsker å klappe seg selv på skulderen for å komme med slike "fenomenale" avsløringer

- rinse & repeat

arild rønsen

26.07.2017 kl.10:52

Først til Leif: Tror du virkelig at det er mange som mener det samme som disse filosofene? Det tror ikke jeg, men du har nok rett i at det langt på vei vil være selvmord å mene det i offentligheten. Men det er tydeligvis ikke selvmord på universitetene i Bergen og Stavanger. Tankevekkende.

Til Trond: Jeg er klar over dette med at en stemme i Finnmark teller mer enn en stemme i Oslo. Jeg er litt usikker på hva jeg mener om dette, ikke minst hvordan det ville slått ut med tanke på representsjonen på Stortinget om alle stemmer telte like mye. Dette tror jeg heller ikke Jan Tore Sanner har tenkt på, når han nå vil dele landet i store regioner istedenfor fylker. Når Finnmark og Troms nå blir en region; skal stemmene fortsatt telles opp som om de kom fra de gamle fylkene?

Mye uklarhet, altså. Men dette er jo egentlig en helt annen debatt enn den jeg tillot meg å delta i: Den som handler om hvorvidt man skal anses å være "moralsk kvalifisert" til å avgi stemme.

Skriv en ny kommentar

hits